Суперхрана на менито во овој период од годината
Мандарини
Само мирисот на масло од агруми во лушпата има корисен ефект врз нервниот систем, делува како природна ароматерапија. Мандарините содржат витамин А, кој одлично функционира за одржување на убавината на кожата и ноктите, како и витамини од групата Б (особено Б6), кои се одговорни за доброто расположение. А фолната киселина ќе се погрижи за правилна хормонална рамнотежа. Консумирајте околу 400 грама на ден.
Круши
Крушата помага во одржување на концентрацијата и перформансите, што ја прави совршена закуска во текот на есенско-зимската сезона. Крушите содржат витамини А, Б1, Б2, Ц и Е, фолна киселина, јод, цинк, бакар, фосфор, калциум и железо. Ако сте уморни од сирови, јадете ги во компот или направите круши во црвено вино за вечера.
Јапонско јаболко
Покрај веселата боја која веднаш го крева расположението, јапонското јаболко содржи витамин ПП, кој е одговорен за производство на серотонин, се бори против депресија и го ублажува заморот. Покрај тоа, содржи многу бета-каротен (витамин А), како и корисни растителни шеќери кои не влијаат на фигурата, но го нормализираат крвниот притисок.
Калинка
Ја подобрува формулата за крв, што е особено важно за закрепнување од зимските настинки и ги зајакнува крвните садови. Калинката содржи моќен коктел од витамини Ц, П, Б6 и Б12. За да го одржите здрав имунолошкиот систем, пијте една чаша сок од калинка секој ден, а семето од ова овошје додадете го во зелените салати.
Киви
Во зима, сезоната на киви започнува во Италија и другите јужноевропски земји, затоа слободно купувајте киви произведено во тие делови во наредните месеци. Само едно киви содржи дневна доза на витамин Ц (се штитиме од настинка!). Ова овошје исто така содржи калиум, фолна киселина, витамини К и Е. Додадете киви во сад со јогурт и совршената закуска е подготвена.
Нема коментари