За време на зимата, на нашето тело му се потребни витамини и минерали повеќе од кога било досега за да се бори против сезонски настинки и грип и воопшто да го зајакне имунитетот. Зајакнувањето на имунитетот и конзумирање правилна „антивирусна“ храна се апсолутно неопходни периодов, а еве неколку намирници што се препорачуваат:
Храна со витамин Ц
Се разбира, најдобрата храна за подигнување на имунитетот е храната што содржи витамин Ц. Тука спаѓаат не само вообичаените лимони, портокали и други агруми, туку според експертите, повеќе витамини Ц се наоѓа во киселата зелка и пиперките. Исто така, многу витамин Ц има во разни бобинки, во есен и зима најдобро е да ги јадете замрзнати, бидејќи така ја задржуваат својата максимална корист.
Ѓумбир
Се чини дека секој знае за придобивките од коренот на ѓумбир, ве советуваме да го консумирате редовно во текот на сезоната на студ и грип. Најлесен начин, а исто така корисен за одржување на фигурата, е да пиете тинктура од ѓумбир секое утро на празен стомак, пред појадокот. Рецептот е едноставен: само исечете го ѓумбирот, ставете го во сад со вода, додадете исцеден лимон и мед, и оставете ја мешавината во фрижидер преку ноќ. Добиената тинктура можете да ја пиете три до пет дена, а потоа да направите нова.
Тиква
Тиквата можеби не е најпопуларниот производ за зајакнување на имунитетот. Многу луѓе не знаат, но таа содржи голема количина бета-каротен, што им помага на клетките во телото да комуницираат подобро едни со други, што ја зголемува функционалноста на имунолошкиот систем, и според тоа, одбраната на телото.
Храна со витамин Д
Во зимските денови нема доволно сонце – поточно, витамин Д. Овој витамин е тешко да се добие преку храната, па се препорачува да се конзумира преку суплементи. Колку за информација, во големи количини го има во рибите, особено во лосос, млеко, ленено семе и сончогледово масло.
Житарки од цело зрно
Каша од житарка од цело зрна е одличен извор на микроелементи што му се потребни на телото. Влакната кои ги има во огромни количини во житарките, ги зголемуваат заштитните својства на организмот. Посебно се корисни овесните снегулки, хељдата и јачменот. Тие се совршен појадок во студената сезона.
Нема коментари